Gå direkt till innehåll
Sex av tio svenskar är oroliga för sin framtida pension

Pressmeddelande -

Sex av tio svenskar är oroliga för sin framtida pension

Nästan sex av tio svenskar, 57 procent, är oroliga för sin framtida pension. Bland dessa använder drygt var tredje, 36 procent, minpension.se för att få bättre kontroll över sin pension. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av valcentralen Fora.

Oron för pensionen tycks öka med åldern. I undergruppen 50-64 år är man signifikant mer orolig jämfört med övriga. Personer över 50 år är också mer aktiva än övriga när det gäller att se över sin pension. Även gruppen 30-49 år är mer oroliga, men inte lika aktiva som de över 50 år.

Undergrupperna gymnasieutbildade, arbetare samt de som bor i hyreslägenhet och är medlemmar i LO uppger en större oro. Trots detta är det tjänstemän som i högre grad både använder minpension.se och kollar sin tjänstepension med jämna mellanrum.

- Ett sätt att råda bot på pensionsoro är att ta kontroll över sin egen pension, börja gärna skapa dig en överblick redan när du är ung. Det behöver inte vara så komplicerat, säger Thomas Billberger, expert inom Avtalspension SAF-LO på Fora, och fortsätter:

- På minpension.se får man en överblick över hela sitt pensionskapital och där går det också att göra pensionsprognoser. På fora.se finns information kring just Avtalspension SAF-LO. Där ser man hur mycket kapital som sparats ihop, hur mycket premier som betalas in och också vilka val som står till buds. Börja gärna med att ha som rutin att se över din pension en gång per år när pensionsbeskeden kommer, säger Thomas Billberger.

Bland de som oroar sig uppger drygt en tredjedel (36 procent) att de använder minpension.se för att få bättre kontroll över sin framtida pension. De med universitetsutbildning och hög hushållsinkomst svarar i högre grad att de loggar in på tjänsten.

Två av tio (22 procent) uppger att de med jämna mellanrum ser över vad den egna tjänstepensionen innehåller, till exempel efterlevnadsskydd. Även här är det personer med universitetsutbildning och hög hushållsinkomst som i högre grad uppger detta.

Knappt två av tio (19 procent) rådfrågar sina vänner och bekanta när det gäller sin pension. Yngre personer mellan 18 och 29 år instämmer i detta i högre grad samt även de med hög hushållsinkomst.

Fyra av tio (41 procent) anser att de inte är oroliga. Män, pensionärer mellan 65 och 79 år samt de med hög hushållsinkomst instämmer i högre grad i detta.

Foras checklista mot pensionsoro:

• Förstå vad som påverkar pensionen och vad du kan göra här

• Se hela din pension på minpension.se

• Hantera din Avtalspension SAF-LO på fora.se genom att logga in på Mina sidor

• Lär dig mer om din Avtalspension SAF-LO här

• Förändringar i familje- eller jobbsituation? Se tips här



Ämnen

Kategorier


Om Fora

Fora ett servicebolag som hanterar kollektivavtalade förmåner och guidar företag och deras anställda rätt i sin kollektivavtalade pensions- och försäkringslösning. Genom smarta och prisvärda tjänster bidrar vi till ett tryggare arbetsliv och ett hållbart samhälle. Vi ägs av både Svenskt Näringsliv och LO, och är inte vinstdrivande. Fora är den oberoende valcentralen för Avtalspension SAF-LO. Varje år förmedlar vi cirka 19 miljarder kronor i premier och avgifter. Våra kunder är 235 000 företag och deras anställda. Cirka 3,9 miljoner personer har tjänstepension via Fora. www.fora.se

Kontakter

Pia Schiller

Pia Schiller

Presskontakt t f presskontakt 0708-125440
Anna Sjödin

Anna Sjödin

Presskontakt Avdelningschef Kommunikation och marknad